måndag 16 september 2013

HAFJELL WORLDCUP!

Igårkväll i den här tiden kom jag hem till Falun igen efter ett par låånga, roliga och inspirerande dagar i Hafjell, Norge.
Vi stack ifrån Falun kl 5 i lördag morgon och kom till Hafjell lagom till Jennys målgång, ca kl 10. Jenny körde in på en finfin sjätteplats i damernas u23 klass. I damelitens lopp kom Alexandra Engen in på en grym 10:de plats! Det var skithäftigt att se världens bästa damcyklister på riktigt, inte bara på Red Bull TV.
För ca tre veckor sedan var jag i Säter och cyklade en träningstävling med B.la Alexandra Engen. Man tänkte inte på att hela mountainbike-världen vet vem hon är. och för två helger sedan blev hon världsmästare i Sprint för andra året i rad.

Hur många av er har tränat med världsmästare?

Jenny vann ju sista världscupen i XCE (sprint) i torsdags i Hafjell och Engen kom trea och därmed vann Engen världscupen totalt i år före Katrin Stirnemann (Schweiz) och Jenny Rissveds SWE. Två svenskor i världstoppen. WoW!

Herrarna var ännu mer spännande att se! Att se OS-guldmedaljören Jaroslav Kulhavys kamp mot den tvåfaldige världsmästaren och OS tvåan Nino Schurter var unbelivible. Jaroslav har haft en grymt dålig säsong utan någon pallplats på någon världscup tidigare iår, kommer i form lagom till sista deltävlingen och BAM, vinner.

Att man vet att sina kompisar hemma i Sverige sitter och kollar på loppet live på datorn och ser mig i bild då och då tror jag gjorde dem ganska avis ;)

Det jag blev mest stoked över på hela resan var Matthias Wengelin. I torsdags slog han till med en förstaplats i kvalet på XCE:n och efter att han vunnit alla hans heats ända tills finalen och där ligger han trea och slår till med en BRUTAL omkörning i sista utförslöpan och kommer på en andraplats. Hans bästa resultat någonsin tror jag.
På lördagen körde Wengan på grymt och alla svenskar ba "omg". Jag mötte Axel Lindh (u23) som sa "Jävlar va Wengelin kör på alltså" och det gjorde han allt. Han körde in på en sjätteplats i herrar elit, 10 sekunder efter OS trean Marco Fontana från Italien. Hans bästa resultat på någon världscup tidigare är 42:a. Det svenska proffset Emil Lindgren körandes för Giant Pro XC Team körde in på en grym 11 plats. Det coolaste är att både Matthias och Emil är från Säter, Dalarna. (De båda var också med på träningstävlingen i Säter). På 28 plats kom Calle Friberg.

På eftermiddagen var det dags för u23 att köra, där Sverige ställde upp med Axel Lindh, Isak Jonsson, Dennis Wahlquist och Erik Karlsson. Oturligt nog blev den svenske mästaren Axel påkörd bakifrån och föll framåt utför ett stenparti och slog upp knät och spräckte hjälmen. Bättre gick de inte för resten av svenskarna då alla tvingades att bryta. lite tråkigt faktiskt!

Igår var det dags för Juniorerna att köra! Representerade av Sverige var Max Wiklund Hellstadius, Kim Viklund och Robin Thyrstedt. Kim är min klubbkompis från VCK. Kul att se han i Sverigekläder!

Ingen av dem fick en särskilt bra start, Max och Kim låg tillsammans de första två varven. Regnet öste ner och allt var blött. När de var tre varv kvar låg Max och Kim på 47 respektive 48 plats. Robin några placeringar bakom. Men med tre varv kvar hände något med alla tre. De började komma in i lercyklingen och tog placering efter placering. Med ett varv to go Låg Max på 15 plats och Kim på 21, Robin på ca 35. Olyckligtvis fick Kimpa punka och körde sista varvet med punktering så han hamnade på ca 40 plats. Robin några placeringar innan Kim och Max på otroliga 12:te plats! Jag tror att allihopa var grymt nöjda ändå trots punka för Kim och pedalstrul för Robin.

Vi stannade tillräckligt länge för att se juniorerna i downhill köra susande nerför den blöta banan. Alla svennar körde grymt!

Btw, Robin gjorde en grym räddning när hans pedal fuckade, han hoppade över styret!